Behandling af Skolevægring
Skolevægring, mistrivsel i skole – eller uddannelsesregiSkolevægring, mistrivsel i skole – eller uddannelsesregi

Hvad er skolevægring?
Skolevægring handler om barnets forsvar mod ubehag eller urimelighed. Der er mange årsager til, at børn ikke vil i skole, og det viser sig, at problemet er meget komplekst.
Skolevægring dækker over børn og unge mellem 5-17 år, som:
- Har forhøjet fravær eller er helt fraværende fra skole i kortere eller længere perioder
- Måske deltager i en del af undervisningen, men forlader skolen i løbet af dagen
- Har tendens til at komme for sent i skole
- Har en uhensigtsmæssig/dårlig opførsel i skoleregi
Skolevægring er præget af en voldsom følelsesmæssig belastning, der primært adskiller skolevægring fra pjækkeri. Graden af skolevægring er meget forskellig fra barn til barn, hvor nogle kun udfordres i 2 uger mens andre udfordres af skolevægring i flere år.
Symptomer på skolevægring
- Barnet eller den unge siger ofte, at han/hun er syg (mavesmerter, ondt i halsen, hovedpine etc.)
- Sygdommen kan pludselig “forsvinde” hvis barnet bliver hjemme fra skole
- Der kan være man raserianfald og grædeture hos barnet
- Bekymringer fra barnet omkring ting, der foregår i skolen eller eksempelvis frygt for, at der sker forældrene noget, mens de er i skole.
- Skolevægring kan opstå efter barnet eller den unge har været væk fra skolen i en periode ifm. sygdom eller ferie. Det kan også opstå ved en stressende begivenhed som skolestart, flytning, sygdom eller død i familien.
Årsager til skolevægring
Før i tiden blev skolevægring kaldt skolefobi, men i dag bruger man betegnelsen skolevægring for at underbygge, at der kan være mange forskellige årsager, der ikke nødvendigvis er et udtryk for en fobi. Skolevægring kan derfor hænge sammen med skolefobi men også andre udfordringer som fx. socialfobi, separationsangst eller generaliseret angst.
Behandling af skolevægring
Jo længere tid barnet eller den unge er væk fra skolen, jo mere vanskeligt bliver det at komme tilbage. Derfor er en tidlig indsats også meget vigtigt. I arbejdet med børn og unge, som lider af skolevægring, hjælper kognitiv adfærdsterapi med at ændre tanker, følelser og adfærd, så barnet eller den unge lærer at gå i skole uden at skulle opleve en voldsom følelsesmæssig belastning. Forældrearbejde samt skolesamarbejde er en afgørende faktor i behandlingen af skolevægring.