fbpx

OCD Behandling - Aarhus

Tvangstanker og Tvangshandlinger

Hvad er OCD?

OCD (Obsessive Compulsive Disorder) er en psykisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og / eller tvangshandlinger.

De fleste af os kan have tvangstanker eller tvangshandlinger, som kun er sporadiske. Det er helt almindeligt, at børn kortvarigt under opvæksten kan have perioder med tvangssymptomer, fx at man ikke må træde på streger mellem fliser på fortovet, at man skal tage trappen i to spring o.l. Dette går oftest over igen.

Men for nogle børn og unge kan disse handlinger tage overhånd og blive styrende, således det almindelige liv bliver svært.

Tvangstanker (obsessioner)

Tvangstanker (obsessioner) er ofte tanker, der dukker op igen og igen, og som oftest drejer sig om frygt for at ville skade sig selv eller andre, frygt for bakterier eller overdreven behov for orden eller symmetri. Tvangshandlinger (kompulsioner) er tilbagevendende handlinger, som ofte udføres i bestemte mønstre, for at undgå en frygtet begivenhed. Her er de hyppigste tvangshandlinger vaske eller rengøringsritualer, kontroladfærd, tælleritualer etc.

Tvangshandlinger

Tvangshandlinger udføres for at neutralisere tvangstankerne, så de “forkerte tanker”. Tvangshandlingerne er derved en metode, der skal fjerne ens angst for, hvad der kan ske.

Det er fornemmelsen i kroppen, “følelsen”, der afgør, om fx døren skal lukkes 10 gange eller 12 gange den dag, eller om håndvask er god nok efter 6 gange skyl eller 9 gange skyl. Det kan skifte fra gang til gang, hvornår man føler angsten og uroen er væk.

Hvilken behandling findes der til børn og unge med OCD?

Den primære behandling for OCD er psykologisk behandling i form af kognitiv adfærdsterapi. I den kognitive adfærdsterapi arbejder vi med nogle metoder, der skal udfordre barnets/den unges katastrofetænkning og tvangsadfærd. Forsigtigt og i barnets eget tempo arbejdes der med at udsætte sig selv for situationer og ting, der udløser tvangssymptomerne, samtidig med at man undlader at udføre tvangshandlinger. Denne metode vil ofte medvirke, at barnet/den unge oplever, at angsten mindskes. Terapien kan enten foregå individuelt, i grupper, eller i familien, hvis der er tale om et barn eller ung person.

OCD behandling – Kontakt Dorte Lausen

Sådan hjælper du dit angste barn - gratis eBog af Dorte Lausen

Gratis eBog - Sådan hjælper du dit angste barn

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag min eBog - Sådan hjælper du dit angste barn

Tak for din tilmelding. Du modtager snart en mail med link til dit download. (Tjek evt. spam)